De iPad 2 en ik

Tablets, ik vind het een ronduit fantastische form factor. Misschien ga jij niet akkoord, maar ze zijn wel van mijn ding. Het was dus met veel plezier dat ik de iPad 2 uitpakte en aan een test onderwierp. Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen, want ik had het toestel al eerder tijdens een event in Londen bepoteld. De uitgebreide review lees je hier bij ZDNet (of bij Het Nieuwsblad, als je dat liever hebt), de conclusie vat ik hieronder samen:

De concurrentie zal het sowieso moeilijk blijven hebben, ook als ze hun nieuwe tablets voorstellen. Niet alleen omdat de iPad in combinatie met iOS en zijn goedgevulde App Store een moeilijk te verslaan team is, ook omdat Apple de prijzen van de iPad heeft verlaagd. Het zal me verbazen als een concurrent met vergelijkbare specificaties onder het Apple-prijspeil kan duiken.

Aan die laatste zin moet ik wel toevoegen: op korte termijn. Verschillende fabrikanten hebben interessante tablets in de pijplijn zitten die – en dat is voor het eerst – een kans hebben om de iPad te beconcurreren. De Samsung Galaxy Tab 10.1, de HP TouchPad en de HTC Flyer om maar drie te noemen. Al is die laatste voor verschillende redenen (kleiner scherm, stylus, Gingerbread) een beetje een buitenbeen. Veel zal afhangen van de prijskaartjes die aan de nieuwe lichting uitdagers bengelt – en of ze ook een voldoende goedkoop instapmodel voorzien. Sowieso wordt het een taai gevecht, want de iPad is niet de marktleider omdat er veel hype rond Apple-producten is – ook wel natuurlijk – maar wel omdat het een zeer gelikt en goed gemaakt product is.